Praznicul Rusaliilor, sau al Pogorârii Sfântului Duh a fost prilej de bucurie și binecuvântare și pentru credincioșii ortodocși români din capitala Ungariei, care l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Episcop Siluan. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească și Vecernia plecării genunchilor, la Parohia Ortodoxă Română din Budapesta și la Așezământul Monahal Românesc, împreună cu un sobor format din Părintele Protosinghel David Pop, Conducătorul acestui Așezământ, Părintele Marius Maghiaru, Paroh și Protopop Ortodox Român de Budapesta și Arhidiaconul Emanuel Văduva,. Răspunsurile liturgice au fost date de Maicile Așezământului, iar la Sfânta Liturghie au participat copii și mulți credincioși.
În cuvântul de învățătură, rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a vorbit despre însemnătatea acestui mare Praznic creștinesc, care îndeplinește făgăduința Mântuitorului, adresată către Sfinții Săi Ucenici și Apostoli, pe vremea pe când încă era cu ei, în mod văzut și le-a spus: Nu Vă voi lăsa pe voi orfani, ci un alt Mângâietor Vă voi da vouă, pe Duhul Adevărului, Care Vă va învăța pe voi tot adevărul și Vă va aduce aminte toate cele câte V-am spus vouă! Duhul Sfânt, Persoana cea de-a Treia a Preasfintei Treimi, Care din voia Tatălui și prin lucrarea Fiului, a dat viață omului, dintru început, la creația sa, vine acum sub formă de vuiet de vânt și chip de limbi de foc, pentru a curăța păcatele oamenilor și a da chip în ei lui Hristos și întregii Sale lucrări de mântuire, pe care Fiul lui Dumnezeu Întrupat a săvârșit-o pentru mântuirea întregului neam omenesc. Prin Duhul Sfânt se săvârșesc toate cele ce se fac în Biserică și de aceea, Praznicul Rusaliilor, sau ziua de întemeiere, în mod văzut, a Bisericii Creștine, este o zi de mare bucurie și binecuvântare pentru credincioșii creștini de pretutindenea.
După Sfânta Liturghie, potrivit tipicului, a fost făcută și Vecernia plecării genunchilor, cu rugăciunile de invocare a Duhului Sfânt, Care dăruiește daruri duhovnicești nenumărate creștinilor vii și smeriți și odihnă sufletelor celor care s-au mutat la viața cea veșnică. La final, Ierarhul le-a mulțumit credincioșilor prezenți pentru răbdarea lor, de a rămâne până la final, la această slujbă, cu rugăciuni speciale de invocare a Duhului Sfânt și de binecuvântare pentru întreaga făptură.
Parohia Ortodoxă Română din Budapesta