Și în anul acesta a avut loc pelerinajul și slujirea arhierească inter-ortodoxă de la biserica cu hramul „Sfânta Treime” din Mișcolț (Miskolc), ce aparține de Episcopia Ortodoxă Maghiară din Ungaria și în care odinioară a fost botezat Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Nu cu multă vreme înaintea Sărbătorii acestui mare și Sfânt Ierarh Ardelean și la fel ca și în anii trecuți, de data aceasta în Duminica a 25-a după Rusalii (13 noiembrie 2022), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în această biserică, împreună cu un sobor format din Părintele Marius Maghiaru, Preot Paroh și Protopop Ortodox Român de Budapesta și Președintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), Părintele Cosmin Pop, Protopop de Dobrițîn (Debrecen) și Paroh la Jaca, Părintele József Krank, Parohul bisericii ortodoxe din Mișcolț și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ilarion Alfeev, conducătorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria. La slujbă, în acest an, alături de credincioșii ortodocși maghiari din Mișcolț, au participat un grup de credincioși ortodocși români din Budapesta, dar și un grup de 42 de credincioși din Micherechi, care au venit pentru prima dată la acest eveniment liturgic și de cinstire a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Între cei prezenți s-a numărat și Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula. Slujirea exprimă, în același timp, dorința și bucuria slujirii frățești inter-ortodoxe, într-o lume tot mai dezbinată și care are nevoie de ajutorul Bunului Dumnezeu pentru a-și găsi resursele, valorile, comuniunea și unitatea, prin harul Duhului Sfânt, care se revarsă prin Sfintele Taine în Biserica Ortodoxă, indiferent de neamul în care ea există și locul în care își desfășoară activitatea.
Biserica din Mișcolț are o valoare specială pentru românii ardeleni și pentru aromâni, deoarece la zidirea ei, între anii 1785-1806, și-au adus contribuția și înaintașii Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, adică Anastasiu Mihail Muciu, bunicul dinspre mamă și Evreta Şaguna, bunicul dinspre tată, cel care a dăruit și Masa Sfântului Altar, iar la sfârșitul anului 1808, la doar doi ani după sfințirea locașului de cult, aici a fost botezat și Sfântul Andrei Șaguna.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre pilda Samarineanului Milostiv, care ne arată, încă o dată purtarea de grijă a Bunului Dumnezeu față de noi oamenii, în momentele dificile ale vieții noastre, când pare că suntem părăsiți de ceilalți și a evocat personalitatea Sfântului Andrei Șaguna, care a văzut lumina zilei și și-a început pregătirea școlară în acest părți, devenind ulterior un mare Ierarh, organizator și sprijinitor al românilor ortodocși din Transilvania, în năzuințele lor de a-și dobândi drepturi și posibilitatea de a-și manifesta și trăi credința ortodoxă și identitatea românească.
Copiii și credincioșii care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, iar la urmă Preasfințitul Părinte Siluan a adus mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ilarion și gazdelor pentru această împreună -slujire și ospitalitate, dăruind bisericii o icoană cu Maica Domnului. De asemenea, i-a felicitat pe Părintele Marius Maghiaru și credincioșii români budapestani pentru păstrarea acestei frumoase tradiții de pelerinaj și slujire la Mișcolț, care a împlinit cea de-a 10-a ediție, fiind împodobită acum și de prezența credincioșilor din Micherechi.
La rândul său, Părintele József Krank a mulțumit Ierarhului român și oaspeților pentru vizită și împreună slujire și a oferit, la rândul său, Preasfinției Sale, un tablou cu biserica, făcut de o doamnă, unul dintre cei treizeci de refugiați ucraineni care participă cu regularitate la sfintele slujbe de la această biserică. A fost săvârșit și un Polihroniu, pentru Ierarhi, Cler și oaspeții români care au participat la Sărbătoare, cu prilejul aniversar din acest an.
Ca de fiecare dată, manifestarea s-a încheiat cu o agapă oferită participanților din partea Autoguvernării Românești Locale a Sectorului VII, din Budapesta.
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Parohia Ortodoxă Română din Budapesta